Generikus vagy originális gyógyszer, mi a különbség?

Generikus vagy originális gyógyszer, mi a különbség?A gyógyszerfejlesztést tekintve két nagy csoportot különböztethetünk meg, az egyik a generikus, a másik pedig az originális. De mit is jelentenek ezek a kifejezések?

Az originális gyógyszerek olyan gyógyszerek, melyek hatóanyagát új fejlesztéssel készítették el. Ezt az új fejlesztést, hatóanyagot a gyártó szabadalommal védi le, aminek következtében másik cég nem forgalmazhatja 20 évig. A szabadalmi levédés már a gyógyszerfejlesztés legelső szakaszában megtörténik, ami után nagyon gyakran kiderül, hogy mégsem alkalmas a gyógyszer az adott betegség orvoslására.

A generikus gyógyszerek olyan gyógyszerek, melyek hatóanyag-tartalma megegyezik az originális gyógyszer hatóanyag-tartalmával. A generikus gyógyszert a szabadalom lejártát követően lehet elkészíteni. A generikus gyógyszerek készítésénél nagy előny, hogy a különböző vizsgálatokat, kísérleteket már elvégezték az originális gyógyszer kifejlesztésénél, valamint az is, hogy az originális gyógyszer ekkor már több évig használták, így rengeteg adat van a használatról, hatásokról. Mivel a generikus gyógyszerek nem teljesen új készítmények, így hatásuk nagyon hasonló az organikus készítményekéhez. Az eltérés mértékét szabályozzák is, +/-20% lehet a generikus gyógyszer eltérése az originálishoz képest.

2021.december 16

Online ügyintézés elektronikus cégkivonattalAz emberek többsége, amit csak lehet, szeret online intézni. Nincs ez másképp a céges teendők esetén sem, a céges ügyintézésekhez azonban általában nyomtatványokat kell kitölteni, dokumentumokat kell mellékelni. Az egyik legnépszerűbb dokumentum a cégkivonat, amit ma már szinte minden céges teendő esetén be kell mutatni.

2021.szeptember 08

Szén-monoxid mérgezés megelőzése érzékelővelA szén-monoxid mérgezés megelőzésére nagyon oda kell figyelni, ugyanis akár az életünket is elveszíthetjük, ha nagy mennyiségű szén-monoxidot lélegezünk be. Mivel ez a gáz fa, földgáz, szén stb. égésekor keletkezik, így szinte minden háztartásban előfordulhat akár a mindennapok során is. Mivel színtelen, szagtalan gázról van szó, így saját magunk nem tudjuk érzékelni.

2021.augusztus 18

Mit kell tudni az Apostille cégkivonatról?Egyre több olyan vállalkozás van, amely nem csak Magyarországon, hanem külföldön is szeretne tevékenykedni, szerződést kötni, ügyet intézni. A hazai ügyintézésekhez hasonlóan külföldön is dokumentumok sokaságát kell mellékelni egy-egy ügyintézés során, és a cégkivonat az országon kívül is alapvető, szinte mindig szükséges dokumentum lesz.

2021.július 08

Generikus vagy originális gyógyszer, mi a különbség?A gyógyszerfejlesztést tekintve két nagy csoportot különböztethetünk meg, az egyik a generikus, a másik pedig az originális. De mit is jelentenek ezek a kifejezések?

2021.március 22

Céges dokumentumok igénylése onlineAz internetes vásárlás nem csak a kereskedelmet, hanem a hivatalos dokumentumok igénylését is jelentősen átalakította. Amíg korábban személyesen kellett céges dokumentumokat beszerezni, addig manapság már ez is úgy működik, mint az online vásárlás. Olyan dokumentumokat, mint pl. a cégkivonat (minden változata), cégmásolat, névjegy, mérleg online is igényelhetünk.

2021.február 09

Cégkivonat beszerzése elektronikus formábanAz internetes ügyintézés népszerűsége a koronavírus előtt is növekvő tendenciát mutatott, a járvány óta pedig mindenki, aki teheti, online szereti ügyeit intézni. Ha cégekről van szó, akkor az ügyintézések egyik alapvető, szinte minden esetben kötelező dokumentuma a cégkivonat, amit elektronikus formában is be tudunk már szerezni.