Generikus vagy originális gyógyszer, mi a különbség?

Generikus vagy originális gyógyszer, mi a különbség?A gyógyszerfejlesztést tekintve két nagy csoportot különböztethetünk meg, az egyik a generikus, a másik pedig az originális. De mit is jelentenek ezek a kifejezések?

Az originális gyógyszerek olyan gyógyszerek, melyek hatóanyagát új fejlesztéssel készítették el. Ezt az új fejlesztést, hatóanyagot a gyártó szabadalommal védi le, aminek következtében másik cég nem forgalmazhatja 20 évig. A szabadalmi levédés már a gyógyszerfejlesztés legelső szakaszában megtörténik, ami után nagyon gyakran kiderül, hogy mégsem alkalmas a gyógyszer az adott betegség orvoslására.

A generikus gyógyszerek olyan gyógyszerek, melyek hatóanyag-tartalma megegyezik az originális gyógyszer hatóanyag-tartalmával. A generikus gyógyszert a szabadalom lejártát követően lehet elkészíteni. A generikus gyógyszerek készítésénél nagy előny, hogy a különböző vizsgálatokat, kísérleteket már elvégezték az originális gyógyszer kifejlesztésénél, valamint az is, hogy az originális gyógyszer ekkor már több évig használták, így rengeteg adat van a használatról, hatásokról. Mivel a generikus gyógyszerek nem teljesen új készítmények, így hatásuk nagyon hasonló az organikus készítményekéhez. Az eltérés mértékét szabályozzák is, +/-20% lehet a generikus gyógyszer eltérése az originálishoz képest.