Miért fontos a lemosó permetezés?

Miért fontos a lemosó permetezés?Ha kijön a tavasz, akkor a kerttulajdonosok tudják, hogy eljött a lemosó permetezés ideje. Nézzük meg, hogy miért fontos a lemosó permetezés, és hogyan tudjuk elvégezni.

A lemosó permetezés lényege a megelőzés, ugyanis a tavaszi idővel nem csak a növények és a fák, hanem a kártevők is életre kelnek. Ezek a kártevők gyakran a fák eldugott részein vészelik át a fagyos hónapokat, és a tavasz beköszöntével elkezdenek károkat okozni, ha nem figyelünk rájuk. Emiatt úgy kell a permetezést végezni, hogy a permetlét bő vízzel kell elkészíteni, és a növények minden részét le kell permetezni, hogy a legkisebb lyukban megbúvó kártevők is elpusztuljanak. A lemosó permetezés nem váltja ki a szükséges későbbi permetezéseket, de jelentősen lecsökkenti azok számát.

A lemosó permetszer általában réz és kén tartalmú szer szokott lenni. Szerencsére réz és kén tartalmú lemosókból léteznek bio változatok is, így bio kertészkedés során is lehet lemosó permetezést végezni ezekkel a szerekkel.

Mielőtt elkezdenénk a lemosást, érdemes a tavaszi metszést elvégezni, hogy a levágott végek is megfelelő védelmet kapjanak. Arra is nagyon ügyelni kell, hogy a használt permetszer előírásait mindig tartsuk be, és a megfelelő arányban keverjük azt vízzel. Így lehet a lehető legjobb védelmet biztosítani.