Szén-monoxid mérgezés megelőzése érzékelővel

Szén-monoxid mérgezés megelőzése érzékelővelA szén-monoxid mérgezés megelőzésére nagyon oda kell figyelni, ugyanis akár az életünket is elveszíthetjük, ha nagy mennyiségű szén-monoxidot lélegezünk be. Mivel ez a gáz fa, földgáz, szén stb. égésekor keletkezik, így szinte minden háztartásban előfordulhat akár a mindennapok során is. Mivel színtelen, szagtalan gázról van szó, így saját magunk nem tudjuk érzékelni. Emiatt szén-monoxid érzékelőre van szükség.

Szén-monoxid képződésére otthoni körülmények között a következő esetekben kell nagyon odafigyelni: gázzal működő eszköz használata esetén a kazán, vízmelegítő, tűzhely, hősugárzó, konvektor közelében; fával fűtés esetén a kazán, kályha, kandalló helyiségében; zárt térben motoros jármű, kerti grill, aggregátor használatakor; olyan helyiségben tartózkodáskor, amelyben kémény található. Látható, hogy rengeteg olyan helyzet van, amikor a mindennapok során szén-monoxiddal találkozhatunk.

A legegyszerűbb megoldás a szén-monoxid felismerésére, ha beszerzünk egy szén-monoxid érzékelőt. Ez egy olyan eszköz, amely hangos hanghatással jelzi a szén-monoxid jelenlétét. A működésüket tekintve több különböző működési elve is ezeknek az eszközöknek, arra kell ügyelni, hogy olyan szén-monoxid érzékelőt vásároljunk, amely megfelelő tanúsítvánnyal rendelkezik. A szén-monoxid érzékelő feladata, hogy akkor ne jelezzen, amikor az egészségre ártalmatlan mennyiségű szén-monoxidot érzékel, akkor viszont jelezzen, amikor problémás mennyiségű szén-monoxid van a levegőben.