Mire való az érvéghüvely?

Mire való az érvéghüvely?A villanyszerelési munkálatok jelentős részét az egyes vezetékek összekötése, dobozokba, szekrényekbe történő bekötése teszi ki. Számos különböző módszer létezik, amely javítja, segíti az összekötést, az egyik ilyen az érvéghüvely.

Az érvéghüvely egy fém és egy műanyag részből álló eszköz, melyet a vezetékek végére lehet ráerősíteni. Olyan sodrott vezetékeknél szokás használni, melyek szálakból állnak. Rengeteg helyen használnak ilyen kábeleket, a sodrott végek bekötése, toldása viszont nem a legegyszerűbb. Az érvéghüvely azonban jelentősen leegyszerűsíti és megkönnyíti a toldást, összekötést. A sodrott vezetékek végéről a szigetelőt le kell bontani, bele kell dugni egy érvéghüvelybe, majd pedig érvéghüvely fogóval rá kell szorítani a sodrott vezetékre. Ez a szorítás biztosítja azt, hogy a kötés biztos lesz, nem fog kicsúszni a vezeték, és a megfelelő érintkezés is ennek köszönhető, így nem kell attól tartani, hogy szét kell bontani a kötést azért, mert nem érintkezik valami megfelelően.

Korábban ezeket a teendőket forrasztással oldották meg. A forrasztás azonban nem csak nehezebben kivitelezhető, hanem ráadásul kevésbé tartós is. Emiatt az érvéghüvely ma már annyira elterjedt, hogy biztosak lehetünk abban, hogy minden villanyszerelési munka esetén használva lesz.