A leggyakoribb kérdések a szürkehályogról

A leggyakoribb kérdések a szürkehályogról

Teljesen természetes, ha aggódik, bizonytalan a szürkehályog műtét előtt, hiszen az egyik legnagyobb kincséről, a szeme világáról van szó. Hogy megnyugtassuk, eláruljuk, mire számíthat a a szürkehályog-műtét előtt, közben és után.

Mi történik a szürkehályog műtét előtti alkalmassági vizsgálaton?

Megnézzük a látásélességet, megmérjük a szemnyomást, teljeskörűen feltérképezzük a szaruhártya állapotát. Teszteljük, hogy van-e kancsalság, tompalátás, majd pupillatágítással vizsgáljuk a szemlencsét, hogy megtudjuk, mennyire előrehaladott a szürkehályog. Az üvegtestet és a retinát is megvizsgáljuk, hogy kizárjuk az olyan szemészeti betegségeket, mint a makula degeneráció vagy diabéteszes retinopátia. Ezután következik a műlencse személyre szabott tervezése, melynek során többféle mérőműszer alkalmazásával, a legmodernebb formulák alapján kikalkuláljuk a legmegfelelőbb dioptriaértékeket.

Hogyan zajlik a műtét?

Ambuláns formában végzik a szürkehályog műtétet, tehát nem igényel kórházi tartózkodást. A páciens egy megbeszélt időpontban érkezik hozzánk, az adminisztráció után pedig elő is készítik a szemet a beavatkozásra: fertőtlenítő, majd pupillatágító és érzéstelenítő szemcseppet kap. A fájdalommentességet tehát nem injekcióval, hanem cseppentéssel biztosítjuk. A műtőben hanyatt kell feküdni a műtőasztalon, és nem szabad mozogni, ez nagyon fontos. Először is egy néhány milliméteres bemetszést ejtünk a szemen, majd ezen keresztül, ultrahang segítségével darabokra bontjuk és eltávolítjuk a beteg szemlencsét, végül annak helyére beillesztjük az összehajtható műlencsét, ami ezután felveszi végleges alakját. Az apró bemetszés magától beforr, nem szükséges összevarrni. Az egész műtét mindössze 20 percig tart, utána kötés kerül a páciens szemére, amit a másnapi kontrollvizsgálaton távolítunk el.

Mindkét szememen van szürkehályog. Lehet egyszerre műteni őket?

Ha mindkét szem szürkehályogos, akkor klinikánkon minimum két hét különbséggel szoktuk operálni őket. Ez azért nagyon fontos, hogy lássuk, hogyan gyógyul a páciens szeme a beavatkozás után, és addig nem nyúlunk hozzá a második szemhez, amíg meg nem győződtünk arról, hogy az első megnyugtatóan gyógyul. Előfordulnak ugyanis olyan esetek, amikor picit bevizenyősödik a szaruhártya, és az éles látás lassabban alakul ki. Ha az első szem műtéte után, a kontrollvizsgálatok során azt tapasztaljuk, hogy hosszabb a gyógyulási idő, akkor a második szem operálásával három vagy négy hetet is várunk.

Mire kell ügyelni a szürkehályog műtét után?

Annak érdekében, hogy a szem tökéletesen be tudjon gyógyulni, a műlencse pedig megfelelően rögzülhessen, 1 hétig egyáltalán nem érheti víz és szennyeződés az operált szemet. Az első hét után már lehet óvatosan mosakodni, de nagyobb vízmennyiség 1 hónapig nem kerülhet a szemébe, így tilos úszni, szaunázni. Ezenkívül az első hónapban nem szabad nehéz fizikai munkát és megerőltető sporttevékenységet végezni, illetve 5 kg-nál nehezebb súlyt emelni. A gyógyulási idő leteltével azonban visszatérhet megszokott életéhez, nem kell semmiről sem lemondania.