Mitől függ a klíma készülékek ára?

Mitől függ a klíma készülékek ára?Ha klíma vásárlás előtt állunk, akkor meglepő lehet, hogy az egyes készülékek között mekkora árkülönbségek lehetnek. Vizsgáljuk meg, hogy mi lehet az oka a különbségeknek, és mi alapján lehet kiválasztani a legjobb klímát magunknak.

Természetesen árkülönbségek vannak az egyes teljesítményű klímák között. Minél nagyobb a készülék teljesítménye, annál magasabb a klíma ára. Emiatt érdemes jól kiválasztani a szükséges teljesítményt, mert ha nagyon fölé lövünk, akkor feleslegesen fizetünk a drágább készülékért. Alá sem szabad becsülni a szükséges teljesítményt, mert az sem jó, ha nem hűti le a helyiségeket rendesen a klíma. Érdemes klímaszerelő szakember segítségét kérni a szükséges teljesítmény meghatározásához.

Elég nagy különbségek lehetnek az egyes gyártók termékei között. Ahogy minden más területen, úgy az ismertebb, nevesebb gyártók termékei itt is többe kerülnek. Gyakran megéri azonban kifizetni a felárat a márkás készülékekért, mert ezek jobb minőségűek, és általában tovább is bírják a használatot. Persze az alacsonyabb áraknál is lehet jókat kifogni, a klíma szerelők ebben is tudnak segíteni.

A teljesítmény és a gyártó mellett a klíma felszereltsége, extrái is fontosak az ár szempontjából. Ha pl. egy klíma fűtésre is optimalizált, akkor az elég jól megnövelheti az árát. További extrák lehetnek még pl. a wifi kapcsolódási lehetőség, vagy az előre programozhatóság. Ezekért a plusz funkciókért csak akkor érdemes fizetni, ha tényleg használni is fogjuk őket.