Mit kell tudni az Apostille cégkivonatról?

Mit kell tudni az Apostille cégkivonatról?Egyre több olyan vállalkozás van, amely nem csak Magyarországon, hanem külföldön is szeretne tevékenykedni, szerződést kötni, ügyet intézni. A hazai ügyintézésekhez hasonlóan külföldön is dokumentumok sokaságát kell mellékelni egy-egy ügyintézés során, és a cégkivonat az országon kívül is alapvető, szinte mindig szükséges dokumentum lesz. Nem mindegy azonban, hogy milyen cégkivonatot mellékelünk, ugyanis külföldi felhasználásra egy speciális típus, az ún. Apostille cégkivonatra lesz szükség.

Az Apostille cégkivonat egy olyan felülhitelesítést jelent, melyet a hiteles cégkivonaton végeznek el. Gyakorlatilag ez a felülhitelesítés jogosítja fel a dokumentumot arra, hogy külföldön is fel lehessen használni. A dokumentum tartalma tehát megegyezik a hiteles cégkivonat tartalmával, a különbség közöttük a 
Amikor Apostille cégkivonatot igényelünk, akkor meg kell adnunk azt is, hogy melyik országban szeretnénk felhasználni a dokumentumot, ugyanis csak ebben az esetben állítanak ki Apostille cégkivonatot.

Hasonlóan az itthon használatos cégkivonathoz, az Apostille cégkivonat is 30 napig érvényes, az ára azonban többszöröse a hiteles cégkivonat árának, úgyhogy érdemes úgy időzíteni az igénylés időpontját, hogy időben meg is kapjuk a dokumentumot, de még fel is tudjuk használni, ne kelljen feleslegesen újat igényelni.

Az Apostille cégkivonat azokban az országokban használható fel, melyek csatlakoztak az Apostille Egyezményhez. Ha nem ilyen országban akarjuk felhasználni, akkor a Külügyminisztérium felülhitelesítésére lesz szükség.